Fotovýstava: David Gaberle Na Prahu Prahy fotografické

Fotovýstava: David Gaberle Na Prahu Prahy fotografické

Vydáno: 31. 1. 2018
Autor: martinkamin

FOtovýstava David Gaberle Na Prahu Praha architektura streetDavid Gaberle vystavuje své fotografie Prahy v Centru architektury a městského plánování (CAMP) na pražském Karlově náměstí. Výstava se koná do 27. Února. Výstav, vernisáží a akcí kolem fotografie je v Praze opravdu hodně, proč tedy vidět tu Davidovu?

S Davidem jsem se potkal dopoledne ještě před vernisáží jeho výstavy asi 40 fotografií Prahy. A možná by se dala výstava jeho fotografií označit jako “street fotografie Prahy”. Bylo to přínosné setkání, protože jsem měl možnost se v klidu podívat na fotky, zeptat se na pocity autora a také s ním i něco nafotit.

Výstava David Gaberle Na Prahu, Praha 2018

Výstava mě oslovila v několika rovinách. První a podstatná je samozřejmě fotka. David ji má vydřenou a na výběru je to vidět - unikátní momenty a záběry prostě nemáte šanci někdy zopakovat. Navíc jeho streetové fotografie Prahy působí díky nízkému a ostrému světlu spíše jako obrazy. Jsou čisté, bez rušivých prvků a zachycují unikátní světelné a situační momenty. Jeho snaha čekat na ten správný záběr na ty správné lidi a světlo je hmatatelná. David mi odhalil, že nafotil i tisíce snímků denně a strávil tímto projektem téměř rok.

Druhá rovina je prezentační. Jen málokdy se vám totiž poštěstí vidět 20metrovou fotografii vytvořenou ze 4 projektorů a spojenou tak, že spoj jen tak nenajdete. Působí to impozantně, zejména fotografie 6:1 vlakového vagonu se stíny cestujících.

Výstava David Gaberle Na Prahu, Praha 2018

A třetí rovina dotýkající se spíše Prahy samotné. Fotografie jsou totiž příliš nekompromisní, odhalují fatální selhání pražské urbanistické strategie, pokud nějaká vůbec existuje. Ryzí zobrazení lidí, mravenečků, ve zcela nevyhovující, nefukční a socialistické zástavbě nebo infrastruktuře (například holešovické vlakové nádraží).

FOtografická Výstava David Gaberle Na Prahu, Praha 2018David Gaberle odvedl skvělou práci pro českou fotografii a pokud jeho výstava osloví širší veřejnost, i pro Prahu.

David Gaberle je ambasadorem Fujifilm X-Photographer. Výstava Na Prahu potrvá od 30. ledna až do 27. února 2018 a bude pro veřejnost otevřena zdarma každý den kromě pondělí od 9 do 21 hod v Praha Camp

 

FOtovýstava David Gaberle Na Prahu Praha architektura street

FOtovýstava David Gaberle Na Prahu Praha architektura street

FOtovýstava David Gaberle Na Prahu Praha architektura street

 

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.